Reditio

Howard L. Braden író blogja

A Hold Magyarországról és Ausztráliából: 3D-s!
2017. július 09. írta: Howard L. Braden

A Hold Magyarországról és Ausztráliából: 3D-s!

Két fotó két fotóstól, ugyanarról a teliholdról, a dátum 2017. július 8. Az egyik Magyarországon készült, a másik Ausztráliában. (Az egyik be lett forgatva, hogy illeszkedjenek a fotók, mivel a Hold eltérő irányultsággal látszik a két helyről nézve.)

A képeket váltakoztatva jól látható, hogy ez a hatalmas gömb kicsit más szögből látszik az északi és a déli kontinensről nézve.

Köszönet a Rezsabek Nándor Astronomy-Geology Facebook-oldalnak!

Two photos from two photographer about the same full moon on July 8. 2017, viewed from Hungary and Australia. (The Australian one has been rotated to align its direction to the other.) By alternating them, now it's visible that this huge sphere object is been seen from a little different angle viewing it from a North and a South continent.

Thanks to the Rezsabek Nándor Astronomy-Geology Facebook Page!

moon-sphere.gif

Photo Credits:
Róbert Nagy, Gödöllő, Hungary
Anthony Kazimierz Kubicki, Adelaide, Australia

Kiegészítés

Alul egy érdekes komment felvetette, hogy a jelenség oka az időeltérés.

Nos, természetesen szükség van időeltérésre, hiszen Ausztrália kb. az ellenkező irányba néz a Föld-golyón, mint Magyarország (kb. alattunk van), tehát a Hold nem látható egyszerre, ténylegesen egyazon időpontban mindkét helyről. A felvételeket a helyek saját időzónáján belül készítették kb. egyszerre, mivel meg kellett várni, hogy a Föld adott pontja úgy forduljon, hogy a Hold feljöjjön a horizont fölé. (Már csak ezért sem lehet lapos a Föld, mivel akkor mindig látszódna a Hold, ahogy a Nap is; a korong minden pontjáról.)

Az eltérést valójában az okozza, hogy a Magyarországról kicsit más irányból látszik a Hold, mint ahonnan Ausztráliából nézve, pontosan a gömb-Földön elfoglalt földrajzi helyüknek megfelelő eltéréssel (lásd: szögfüggvények).

Ez az eltérő irány van berajzolva az alábbi méretarányos ábrán kékkel. A Hold július 8-án kb. 401 ezer km-re volt a Földtől, a Föld átmérője pedig kb. 12750 km, így számottevően máshol helyezkedik el a felszínén Magyarország és az ausztráliai Adelaide.

globe-moon.jpg

Emiatt épp úgy kicsit más szögből látszik a Hold, ahogy mondjuk egy autó is kicsit más szögből látszik 50 méterről, attól függően, hogy innen vagy egy lépéssel arrébb lépve nézzük.

A szögeltérés kb. 1,4 fok

Maga a Hold is kb. fél foknyi nyílásszögben látszik (ekkora szöget fed le a teljes 360 fokos égboltból), tehát ez az 1,4 fok ebből a szempontból is jelentős; a fenti látványhoz vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://reditio.blog.hu/api/trackback/id/tr3112651061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2017.09.17. 01:02:20

Valószínű pár óra eltérés is van a két felvétel között, másként ilyen távolságról nem lehetne látni szögbeli különbséget.

Howard L. Braden 2017.09.18. 11:22:45

@Gyingizik: Szia! Köszönöm az érdekes felvetést! :)

Valójában lehet látni az eltérést, sőt kis szögfüggvényezéssel az eltérés egész könnyen kiszámolható: kb. 1,4 fok.
Ha ekkora eltéréssel további pillanatképeket készítenénk, akkor 257 képkockát kapnánk, amíg körüljárnánk a Holdat, tehát 25 fps lejátszási sebességgel kb. 10 másodperc alatt fordulna körbe a Hold a szemünk előtt, és hát ennyi idő alatt bizony érzékelhető lenne az eltérés az egyes képkockák között.

De mivel úgyis ábrát kellett hozzá rajzolnom, így inkább kiegészítettem a válasszal a fenti bejegyzést. :)

Gyingizik 2017.09.22. 07:35:18

Köszönöm a részletes választ!

bárahogy! 2017.10.25. 10:30:29

Lehet, hogy nem is kell ehhez ausztráliai fotózás; egy pontból (akár Mo-n) is elég lenne kétszer lefotózni a Holdat, amikor felkel, és amikor lenyugszik, a két időpont között a fotós elfordul a Földdel, és meg is van a szögeltérés.

A másik, hogy a különböző időpontban eltérő látványhoz a Hold is hozzáteszi a magáét a Földről látszólagos "mocorgásával", a librációval, bár arra nem vállalkoznék, hogy ez pár óra alatt mennyire látványos.

A bloghoz gratula, ritka az ilyen, tudományos kérdésekről tárgyilagosan, tényszerűen író-érvelő oldal a neten, csak így tovább!

Howard L. Braden 2017.10.27. 05:05:00

@bárahogy!: Ott a pont! Tényleg úgy is lehetne ilyen fotót készíteni, holdkeltekor, holdnyugtakor. :)

Köszönöm az elismerést, jól esik! Köszi, hogy itt jártál!
süti beállítások módosítása